Reactie van mijn moeder

Reactie van mijn moeder

“Wie zit er nou te wachten op de oorlogsherinneringen van een oude vrouw?”, vroeg mijn moeder toen ik haar over de voorstelling vertelde. “Mam, de voorstelling gaat niet over een oude vrouw maar over de kleine Ineke”, zei ik. Mijn moeder was een hele poos stil. Daarna begon ze te vertellen.

Dingen die ik al wist, maar in steeds kleurrijker details. Het deed me beseffen dat ook een jong kind uit een gewoon gezin dingen zag en hoorde waarvan je hoopt dat geen kind die ooit hoeft mee te maken.

Kleine Ineke en de kinderen van haar generatie konden niet bevatten wat er gebeurde maar ze voelden wél de continue dreiging, ze voelden de angst van hun ouders. Iedere dag. Je kon maar beter niet opvallen, dat was gevaarlijk. Je moest gehoorzaam zijn. Het werd de levenshouding van ‘de stille generatie’. En die probeerden ze door te geven aan hun eigen kinderen. Maar toen waren de jaren zestig al aangebroken.

Geplaatst op: 24 mei 2021